Tentoonstelling Rotterdam

 • Onthulling herinneringsplaquette Sunrise limonade.

  Zaterdag 26 november 2011 vond op het voormalige fabrieksterrein van de Sunrise limonadefabriek,  aan de Weegbreestraat 21-23 te Schiebroek de feestelijke onthulling plaats van een herinneringsplaquette, voorzien van het oude Sunrise logo en de tekst: “Op dit terrein was van 1957 tot 1978 Sunrise frisdranken gevestigd.” Deze plaquette moet de herinnering aan de vroegere limonadefabriek levend houden.

  Onder de belangstellenden waren aanwezig,  de voorzitter van de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek,  de heer Jan Cees van Duin veel  oud- personeelsleden van de limonadefabriek en een flink aantal leden van de familie Hendriks, oprichters van Sunrise limonade.

  In de fabriek was een kleine Sunrise expositie ingericht,  zodat er voor de aanwezigen  voldoende mogelijkheid was  een extra  snufje ‘nostalgie te snuiven’ en tevens oude herinneringen met elkaar te delen.

  Voordat de heer Henny Duymelinks, oud-personeelslid en  bedrijfsleider van de limonadefabriek tot de onthulling overging heette Marcel Hendriks, de jongste zoon van de laatste directeur, van de Sunrise de aanwezigen van harte welkom. Hij was verheugd dat ‘de Sunrise’ na al die jaren nog niet vergeten is en nog steeds op een warme belangstelling mag rekenen.

 • Henny Duymelinks vertelde daarna vol enthousiasme over een periode van bijna 30 jaar die hij voor drie generaties Hendriks heeft gewerkt.

  De onthulling van het bord was het sluitstuk  van de totale renovatie van het uit 1956 daterende fabriekscomplex. Het ca. 1500m2 grote  pand met zijn bijzonder karakteristieke  dak- boogconstructie is onlangs na ruim 20 jaar weer in het bezit gekomen van de familie Hendriks (vierde generatie) en is compleet gerenoveerd. Het gehele complex, dat voor verhuur beschikbaar is gekomen, voldoet nu weer volledig aan de eisen van onze tijd, zonder dat het nostalgisch karakter van het pand verloren is gegaan. Het pand heeft nu een nieuwe bestemming en kan worden opgedeeld in kleinere units, geschikt gemaakt voor  verhuur aan diverse bedrijven.

  Dit bijzondere  stukje industrieel erfgoed werd  hierdoor gelukkig van de slopershamer gered en zal zodoende voor de komende generaties bewaard blijven. Sunrise frisdranken heeft bestaan van 1898 tot 1978 en was een familiebedrijf met een rijke historie,  onmiskenbaar verbonden met de geschiedenis van zowel oud Hillegersberg als Schiebroek.

  ~

  Eind 2010 hebben mijn broer en ik, samen met buurman Martin Lusse (His-Storie.nl), een tentoonstelling georganiseerd: “Sunrise een limonadefabriek in Hillegersberg”.

 • De opzet van de tentoonstelling was het nostalgische gevoel van vroeger, in oud Hillegersberg, te doen herleven. De expositie vond plaats op nog geen 100 meter afstand van de oude fabriek in de bibliotheek van Hillegersberg en trok boven

  verwachting veel belangstellenden. Onder de aanwezigen veel oud Hillegersbergenaren en een aantal oud-personeelsleden. Velen hadden elkaar sinds de sluiting van de fabriek  32 jaar geleden niet meer gezien.

  De openingstoespraak werd gehouden door de jongste broer van mijn vader, Oom Coen. Hij vertelde in geuren en kleuren over de geschiedenis van de Sunrise en de familie Hendriks. Mijn broer Jan heeft tijdens de tentoonstelling eveneens een lezing gehouden over zijn jeugd als “limonadekind” en zijn werkzame periode op de limonadefabriek, tot aan de sluiting in 1978.

  De grote belangstelling voor de tentoonstelling en de vele leuke reacties, hebben mijn broer en ik doen besluiten deze website te laten ontwerpen en bouwen door Niels Hendriks Studio.

  Marcel Hendriks

   
   

 • Sunrise vakbeurs

  In de vijftiger jaren
 • Onthulling Plaquette

  Tafel met historie
 • Onthulling Plaquette

  Dhr. Kruithof

Drukwerk van de afgelopen tentoonstelling en een blik hoe een tentoonstelling vroeger was.

Al het beeldmateriaal is te bezichtigen in de Bibliotheek...

Bekijk meer

mmm...dat smaakt!

Reacties

Lees diverse verhalen
over herinneringen of
ervaringen met Sunrise frisdranken.

» Lees verder

Contact

Sunrise Frisdranken

Dhr. J.Hendriks
Lijsterbeslaan 70
3053 NL, Rotterdam

06 50 21 25 05

info@sunrisefrisdranken.nl

© Sunrise 1898-1978, Alle rechten voorbehouden