Sunrise frisdranken

 • Omstreeks 1898 is de toen 22 jarige zakenman Jan Hendriks waarschijnlijk begonnen met de handel in wijn en sterke drank.

  Een van de vele zaken waar deze veelzijdige man in handelde. Buiten handelaar was hij ook bouwer en verhuurde en verkocht hij de door hem gebouwde panden.
  Gesteund door zijn vrouw Antonia Johanna Feijen groeide het bedrijf naar meerdere filialen. Hij was een imposante man die aan worstelen deed, goed was voor zijn gezin en familie, maar hard voor een ieder die voor hem werkte of zaken met hem deed. Dit leverde hem de bijnaam Nero op.

  Als onderdeel van zijn drankenhandel waarin ook gebotteld werd, maakte men ook limonadesiroop de voorloper van koolzuur houdende limonade. Het limonade maken werd echter in de toekomst steeds belangrijker. De handmatige productie werd steeds meer gesteund door machines hoewel nog veel met de hand werd gedaan.

  Limonade kreeg pas landelijk bekendheid nadat Coca Cola in 1928

 • samen met de Olympische spelen naar Nederland kwam. Omstreeks die tijd werd ook de BBM (Bond van Bierhandelaren en Mineraalwaterfabrikanten) opgericht en werd limonade geleidelijk een echt product met wettelijke bepalingen.

  De door fabrikanten gehate term priklimonade werd met een gezamenlijke campagne naar de meer zeggende naam frisdrank omgezet. Frisdranken waren vanaf dat moment een begrip in Nederland.

  Na de oorlog toen het bedrijf in Hillegersberg gevestigd was veranderde het product langzaam van een luxe artikel naar een gebruiksartikel. Sunrise werd een begrip en als merknaam uiteindelijk in 1951 gedeponeerd. Sunrise was toen 1 van de ongeveer 150 limonade makende bedrijven in Nederland.

  Dankzij de inspanningen van de zoon van Jan Hendriks die de machines voor een groot gedeelte zelf ontwikkelde, werd het bedrijf steeds meer geautomatiseerd. Het bedrijf groeide uit tot een regionaal

 • bekend bedrijf, met zijn klantenkring hoofdzakelijk in Rotterdam en omstreken.

  Toen in 1957 het bedrijf naar zijn laatste locatie verhuisde was limonade maken het belangrijkste onderdeel van het concern geworden, dat overigens nog steeds handelde in sterke drank en wijnen en nu vele filialen had.

  Na de dood van de zoon van de oprichter stopte echter wel de bouwtak van het concern. Kleinzoon Jan bouwde de fabriek aan de Weegbreestraat uit tot een van de modernste van de wereld met een uiteindelijke productiecapaciteit van +_ 17.000 flessen per uur.

   

 • Sunrise reclame

  omstreeks 1950
 • Ronde Feyenoord

  1966
 • Transport

  omstreeks 1960

Gouden Jaren voor Sunrise tussen 1953 & 1969

Al het beeldmateriaal is te bezichtigen in de Bibliotheek...

Bekijk meer

mmm...dat smaakt!

Reacties

Lees diverse verhalen
over herinneringen of
ervaringen met Sunrise frisdranken.

» Lees verder

Contact

Sunrise Frisdranken

Dhr. J.Hendriks
Lijsterbeslaan 70
3053 NL, Rotterdam

06 50 21 25 05

info@sunrisefrisdranken.nl

© Sunrise 1898-1978, Alle rechten voorbehouden