Sluiting fabriek Sunrise

 • Eind jaren 70 begon het minder te gaan, hiervoor waren verschillende oorzaken aan te wijzen.

  Het aantal mogelijke klanten bleef steeds maar dalen. Oorzaak vrije supermarkten, Cash en Carriers werden opgekocht door grotere bedrijven of sloten onder de steeds groter wordende druk van hun concurrenten.

  Sunrise had in die tijd geen landelijke dekking maar leverde van Utrecht tot en met Brabant, en kon niet inspelen op deze trend zonder zich volledig afhankelijk te maken van één of twee zeer grote klanten. Alleen merken met landelijke bekendheid en gesteund door grote concerns konden de slag om de klant aan.

  De literfles werd standaard.

  Sunrise die zwaar geïnvesteerd had in een modern 0,75 Ltr. flessen en

 • krattenpark werd geconfronteerd met een door de overheid opgelegde statiegeldbepaling. Klanten wensten voor een drie kwart liter fles geen 0,50 cent statiegeld te betalen. Een juridische strijd barstte hierover los maar werd verloren. Opnieuw investeren in een nieuwe literfles was te duur en gezien de marktomstandigheden ook niet meer haalbaar.

  In die tijd speelde ook de Exota affaire 1971-1996 (Marcel van Dam VARA) die het imago van limonadefabrikanten zwaar onder druk zette. Het bracht Exota op de rand van de afgrond maar ook andere fabrikanten en dus ook Sunrise werden meer en onterecht geconfronteerd met klachten en claims van z.g.n. geklapte flessen.

  De overheid besloot bovendien een limonade accijns in te voeren. Als gevolg hiervan kwamen er meer concurrerende niet met accijns belaste dranken op de markt.

 • In 1978 gedwongen door de omstandigheden besloot Sunrise de poorten te sluiten. De klanten werden op de hoogte gesteld van de voornemende sluiting. De emballage werd terug genomen, het machinepark werd verkocht, flessen en kratten werden gerecycled. Het pand aan de Weegbreestraat 21-23 kreeg een andere bestemming.

  Hiermee kwam een van de grootste van de regionaal bekende limonadefabrieken aan zijn einde en werd een 80 jarige familie geschiedenis afgesloten. Het karakteristieke pand is onlangs weer in het bezit van de familie gekomen en kort geleden geheel gerenoveerd.

  Een herdenkingsplaquette bij het pand herinnerd aan de lekkerste limonade die ooit op de wereld gemaakt is.

 • Plaquette

  Weegbreestraat
 • Buick

  Als trouwauto
 • Bodemvondsten

  Stenen kruikjes

Enkele beelden die terug denken aan de Sunrise tijd.

Al het beeldmateriaal is te bezichtigen in de Bibliotheek...

Bekijk meer

mmm...dat smaakt!

Reacties

Lees diverse verhalen
over herinneringen of
ervaringen met Sunrise frisdranken.

» Lees verder

Contact

Sunrise Frisdranken

Dhr. J.Hendriks
Lijsterbeslaan 70
3053 NL, Rotterdam

06 50 21 25 05

info@sunrisefrisdranken.nl

© Sunrise 1898-1978, Alle rechten voorbehouden